Rum Zacapa

Rum Zacapa

Jednoznačně nejprodávanější značka rumu v České republice. I přes vyšší cenu se Rum Zacapa 23Y prodával v roce 2013 nejlépe ze všech rumů.

Historie sahá teprve do roku 1976, kdy byla na východě Guatemaly ve městě Zacapa založena destilerie

Bez cukrové třtiny pěstované na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 metrů by to nešlo, místní plantáže jsou údajně nejlepším místem na světě, zejména díky kombinaci mikroklima, půdy a teploty. Při zpracování cukrové třtiny Zacapa využívá tzv. Panenský sirup (hlavní výrobek při zpracovávání cukrové třtiny). Po zpracování přichází na řadu pomalá fermentace (kvašení) s vlastním kvasinkovým kmenem, který je získaný z ananasů.

The House Above the Clouds

Ve výšce 2333 metrů nad mořem sídlí tzv. dům nad mraky, sklad kde rum Zacapa dlouhou dobu zraje a důvod, proč má tak jedinečné vlastnosti. Průměrná teplota se zde pohybuje okolo 16°C a tím výrazně zpomaluje zrání, nižší atmosférický tlak zintenzivňuje chuť z dubových sudů.

Sistema Solera

Jedinečný způsob pro míchání (blendování) rumů různého stáří v sudech po americké whisky, delikátním víně Pedro Ximenez a jemném sherry. Rum si postupně vyzkouší každý typ sudu. Proč to tak je? Jednoduše proto, aby rum „vsákl“ speciální aroma a samozřejmě chuť.

Pokud vás zajímá, kdo je hlavní Master Blender, není to nikdo jiný než žena Lorena Vasquez.

Koupit Zacapa 23
Koupit Zacapa X.O.

Zdroj: Wikipedia / zdroj foto: Zacapa

0
Sdílet článek